Year Review: 2019

Het afgelopen jaar bracht me weer naar heel wat prachtige plaatsen en ook het kampioenschap van KVK Tienen werd gevierd. Uiteindelijk bezocht ik 132 wedstrijden, waardoor ik dit decennium in totaal op 780 stuks eindig. De beste trip moet wel de 10-daagse in Italie geweest zijn waarin ik 12 wedstrijden kon bekijken.

Hieronder alvast nog enkele statistieken en mijn top 10 van het afgelopen seizoen. Ik wens u alvast een spetterend 2020!

Wedstrijden: 132
Doelpunten: 508
Nieuwe stadions: 83
Landen: 9 - België (100), Nederland (8), Italië (10), Duitsland (2), Engeland (3), Luxemburg (5), Ierland (2), Slovenië (1) en San Marino (1).
Nieuwe landen: Ierland, Slovenië en San Marino.

1. FC Bologna - Chievo Verona  3-0

Na lang wachten kon ik eindelijk het Stadio Renato Dall'Ara bezoeken. Het stadion met bekende toren zal weldra gerenoveerd worden. De toren wordt behouden, de rest zal er jammer genoeg minder gaaf uitzien. In volle degradatiestrijd ontving Bologna het al bijna gedegradeerde Chievo. De prima sfeer en het prachtige stadion zorgden voor een onvergetelijke avond.

2. Shelbourne FC - Cabinteely FC 1-1

Tolka Park, het stadion met de gekleurde stoeltjes, werd dit seizoen van mijn lijst gestreept. Het stadion ligt op de oever van de Tolkarivier in Drumcondra, ten Noorden van het stadscentrum. Na een bezoek aan Croke Park kwamen we toe en stond ook de poort open. De materiaalmannen waren bezig alles in gereedheid te brengen voor de wedstrijd van vanavond. Na het maken van enkele foto's ontmoetten we bij het naar buiten gaan ook nog de voorzitter, die ons reeds had opgemerkt en ons 2 kaartjes toestak. Over ongeveer 2 jaar zal Tolka Park afgebroken worden. Shelbourne FC gaat namelijk groundhsharen met Bohemians FC in een nieuw Dalymount Park.

3. Brentford FC - Derby County FC 3-0

Net als beide voorgangers is het stadion van Brentford FC, Griffin Park, er eentje voor de zogeheten begrafenistoer. Op het einde van dit voetbalseizoen verhuist Brentford naar een nieuw stadion, enkele honderden meters verderop. Voor de wedstrijd tegen Derby was het stadion aardig volgelopen en de eindstand stond bij de rust al op het bord. De sfeer op de enige terrace van de Premier League en Championship was bijgevolg ook prima. Na nieuwjaar zullen hier nog minstens 12 wedstrijden plaatsvinden, afhankelijk van de resultaten van "The Bees" in de FA Cup.

4. UC Sampdoria - FC Genoa 2-0

Oorsuizingen na een voetbalwedstrijd, het was me nog nooit overkomen. De Derby della Lanterna stelde me maar op 1 vlak teleur, dat was de lege hoofdtribune. Verder was de wedstrijd goed en zorgde de sfeer voor een onvergetelijke ervaring.

5. Charlton Athletic - Leeds United 1-0

Na Brentford kietelde het om toch nog eens naar Londen te gaan. Toen ik zag dat "The Mighty Leeds" op bezoek kwam bij Charlton was mijn keuze snel gemaakt. De sfeer in The Valley was schitterend, mede omdat Charlton in de bovenste regionen vertoefde. Die namiddag ging ook Leeds United voor de bijl. Ondertussen is de club weggezakt in het klassement en lijken ze eerder tegen degradatie te gaan vechten.

6. St. Patricks's Athletic - IFK Nörrkoping 0-2

The Pats ontvingen in de 1ste kwalificatieronde van de Europa League IFK Norrköping uit Zweden. Een tifo bij de start en goede support doorheen de hele wedstrijd zorgden ervoor dat het de hele wedstrijd gezellig vertoeven was in het mooie Richmond Park. De talrijk opgekomen bezoekers gingen met de overwinning en de goede uitgangspositie voor de volgende ronde aan de haal.

7. FC Pro Vercelli 1892 - AS Lucchese Libertas 0-0

Een 0-0 in Italië, wie had dat kunnen denken. De catenaccio van de Serie C was bij wijlen niet om aan te zien, maar de Stadio Silvio Piola in Vercelli verzachtte de pijn. De oude, prachtige tribune van de roemrijke club staat nog steeds en doet ook nog steeds terugdenken aan hun succesvolle periode in het begin van de 20ste eeuw.

8. KFC Houtvenne - KVK Tienen 0-1

De titel van KVK Tienen, net in een seizoen waarin ik ze zelf voor het eerst wat minder volgde omdat ik zelf weer voetbalde. Een volgepakte tribune met Tiense supporters in Houtvenne en een 0-1 overwinning zorgden voor de oververdiende titel.

9. AS Ruspensia Lusitanos Fels - FC Minière Lasauvage 1-0

Deze wedstrijd in de krochten van het Luxemburgse voetbal kon niet ontbreken in de lijst dankzij det 5 rode kaarten, 16 gele kaarten, een streaker, een niet onaardig veldje en amper 1 doelpunt.

10. Royal Métrasport - FC Irlande 1-1

Een wedstrijd onder het Atomium tussen 22 amateurs met op uitzondering van de scheidsrechter, geen enkele Belg tussen de lijnen, genieten. Absoluut de moeite om eens langs te gaan!

Comments

comments