Shelbourne FC – Cabinteely FC 12-07-2019

Tolka Park is een ground die al erg lang op mijn lijst staat. De afgeschenen, gekleurde stoeltjes wekte mijn interesse jaren geleden al. Eindelijk was het nu zover! Nadat we 's ochtends Dalymount Park hadden bezocht, brachten we in de namiddag een bezoekje aan Croke Park. Normaal geef ik geen geld uit aan de zogeheten "stadium tours", maar het was de enige manier om bij deze binnen te komen. Achteraf gezien was de rondleiding elke Euro waard. Na de rondleiding vertrokken we naar Tolka Park, waar we uiteindelijk veel te vroeg toekwamen. We mochten een toertje maken in het stadion en ontmoetten ook de CEO, die ons bij het naar buiten gaan ook nog 2 kaartjes toestak, heerlijk!

De eerste wedstrijd die met licht werd gespeeld op Tolka Park was reeds in 1953, toen Drumcondra FC het stadion nog bezat. In die tijd was Drumcondra één van de populairste clubs uit Dublin. In 1989 kon Shelbourne FC de pacht van het stadion overnemen en in 1996 waren zij ook de eerste club waarvan een "League of Ireland" wedstrijd live op tv uitgezonden werd. Tolka Park werd ook tweemaal gebruikt door het nationale team van Ierland voor oefenwedstrijden tegen Wales. De toekomst voor Tolka Park ziet er minder rooskleurig uit als het verleden, vermits er bij Bohemians een nieuwe, "all seater", met zo'n 6.000 stoeltjes zit aan te komen. Deze zal zowel door Bohemian FC als door Shelbourne gebruikt worden. In 2021 en 2022 zal Tolka Park door beide clubs worden gebruikt, nadien volgt de verhuis, in 2023, naar het nieuwe Daylmount Park.

Shelbourne FC werd 13x landskampioen en won 7x de Ierse beker. De club speelde in voornamelijke korte, Europese campagnes tegen clubs als Sporting CP, FC Barcelona en vele anderen. Sinds 2014 speelt de club op het 2de niveau. Op dit moment staat de club dicht bij promotie naar het hoogste niveau vermits ze met nog 7 wedstrijden 5 punten voorsprong hebben op de nummer 2. Afgelopen vrijdag speelde de club uit Dublin gelijk tegen Cabinteely FC. De wedstrijd stelde niet veel voor maar de laatste 15 minuten zaten naar Britse gewoonte weer vol met drama. Tien minuten voor het einde maakte Shelbourne de 1-0 maar in minuut 93 werd het nog 1-1. In minuut 95 kreeg de thuisploeg nog een strafschop, die gestopt werd door de bezoekende doelman.

Klik hier voor meer foto's van Tolka Park.

Comments

comments